Rohlíčky s tvarohem

Recept na úžasně dobré a velmi sladké rohlíčky mi dala Marie Vitoušková, kterou jsem potkala v pelhřimovském Senior pointu. Pekla je její maminka a peče je i ona. Těsto je jednoduché a náplň klasická.

Ingredience
  • 1 Heru,
  • 350 g hladké mouky
  • 1 balení šlehačky
  • Na náplň:
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu
  • 1 vejce

Z ingrediencí, které jsou jen tři a špetka soli, uděláme těsto, malinko osolíme a necháme chvilku odpočinout. „Potom je rozválíme, ale ještě než je rozválíte, tak oddělíte 4 díly a vyválíte každý díl, to jich bude 4x8, takže 32,“ říká paní Marie, která mi u toho kreslila obrázek, ale vy ho nevidíte. Těsto zkrátka rozdělíme na 4 díly a každý z nich vyválíme do kruhu.

Pak rozřízneme na dalších 8 dílů, jako když se krájí pizza. Tvaroh rozmíchaný s vanilkovým cukrem, kapkou rumu a vajíčkem dáváme lžičkou na širší stranu. Dobrá náplň je i maková nebo ořechová. Marmeláda ale ne, ta by vytekla. Smotáme směrem ke špičce a rohlíček zahneme.

„Pak ten rohlíček má uprostřed tu špičku. Ničím se nepotírají a upečené se obalí v moučkovém cukru, protože do těsta cukr vůbec nedáváte,“ usmívá se paní Marie.

Sladké a velmi jednoduché rohlíčky se hodí jen tak k nedělní kávě, ale určitě budou všem chutnat i mezi ostatním vánočním cukrovím.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.