Borůvkové řezy

Máme v redakci takový pěkný zvyk – když má někdo narozeniny, přinese něco dobrého. Po některých dobrotách se jen zapráší, a tak je jasné, že zapátrám po receptu.

Naposledy to byl luxusní řezy s ovocem od kolegy Jaromíra Kulhánka. Tady je na ně návod.

Ingredience
  • Těsto:
  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody
  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • Krém:
  • 1 l mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce másla
  • 2 zakysané smetany
  • 2 šlehačky
  • strouhaná čokoláda na posypání

Základní těsto ušleháme z pěti žloutků a 20 dkg cukru krupice, do vzniklé pěny pak přidáme deci oleje, deci vody, a nakonec vmícháme čtvrt kila mouky s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme jej úplně nakonec.

Pečeme ve vyšším plechu asi dvacet minut při teplotě 180 stupňů. Vychladlý piškot pak poklademe ovocem – já mám v mrazáku například borůvky, třešně nebo švestky, ale tentokrát to vyhrály borůvky. Dezert nesmírně vylepší krém z litru mléka, tří vanilkových pudinků, vanilkového cukru a 4 lžic cukru.

Když pudink vychladne, zašleháme ještě lžíci másla a zakysanou smetanu. To je po těstě a ovoci třetí vrstva a úplně nahoru patří vrstva poslední – dvě vyšlehané šlehačky, které potřebují přes noc tuhnout v ledničce. Na ozdobu strouhaná čokoláda a je to.

autor: dak