Nepečený dort z čerstvých surovin
Dort lze vyrobit různými způsoby. Moderní metodě se anglicky říká raw, neboli červstvý. Není ale myšleno vysloveně čerstvý, spíš mají autoři výroku na mysli suroviny bez tepelné přípravy. Takové dorty vyrábí Aneta Hlávková v jihlavském bistru MIAM.
Na korpus potřebujeme oříšky a také hodně kvalitní mixér. Při přípravě se totiž nezastaví. „Na sladké dorty se hodí ořechy kešu, mandle nebo vlašské. Musíte mít dobrý mixér. Rozmixují se oříšky, datlový sirup, neslazené kakao a kokosový olej,“ říká Aneta.
Na jeden korpus patří dva hrnky ořechů a asi jedna vrchovatá lžíce sirupu a oleje. Směs promícháme, až vznikne lepkavá hmota. Vložíme ji do formy, většinou na pečící papír, a dáme do ledničky ke ztuhnutí.
Na horní část potřebujeme hrnek vody, oříšky a další ne příliš běžné suroviny – půl hrnku agávového sirupu, trochu citronové šťávy, 8g zeleného čaje Matcha a půl hrnku kokosového másla.
Kokosové máslo se dá vyrobit doma, vysvětluje Aneta Hlávková. „Pět hrnků strouhaného kokosu dáme do mixeru a pořád mixujeme, až vznikne máslo.“
Na závěr přidáme ještě hrnek rozpuštěného kakaového másla.
Příprava raw stravy je poměrně náročná, gurmánský požitek za to ale stojí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.