Nejdietnější cukroví je háčkované. Matka s dcerou z Chotěboře uháčkují i hamburger nebo jitrnici

19. květen 2022

Trpělivost, dobré oči a spoustu času ke svému koníčku potřebují Iveta a Lenka Lorencovy z Chotěboře. Z tenoučké bavlnky totiž háčkují zvířátka, květiny, a dokonce i jídlo. 

Zvládly uháčkovat i hamburger, který je možné rozložit na housku, maso, slaninu a salát. „Začala jsem háčkovat figurky, zvířátka. A když jsem to ukazovala mamce, taky to chtěla zkusit,“ vzpomíná na začátky Lenka Lorencová. 

Jídlo a kytky

Dnes háčkují obě a z rukou jim vycházejí skutečná dílka. „Pak jsme se dostaly i k takovým věcem, jako je háčkovaný jídlo a kytičky,“ dodává s tím, že háčkované květiny teď vítězí na plné čáře. 

Matka Iveta ale dodává, že když svou práci prezentují, má jídlo velký úspěch. „Měli jsme i hambuger, kuřecí stehno, jitrnici.“ Obě dbají při své práci na detaily, takže například hamburger je možné rozložit na jednotlivé ingredience. 

Háček

Pracovním náčiním je samozřejmě háček. Je to ale háček malinký, takový, jaký se používá k výrobě krajek. Nitky všech barev Iveta s Lenkou kupují v galanteriích. Jsou bavlněné, a zkušené pletařky je jistě znají pod názvem Sněhurka. 

K výrobě květin jsou pak potřeba ještě drátky na stonky, kleště a floristické pásky. Některé květiny pletařky rovnou usazují do květináčů. „Dělali jsme zelenec nebo barevnou kopřivu,“ říká Iveta. 

Vzory a fantazie

Vzory začala Lenka Lorencová hledat na internetu, později už ale obě ženy daly na svou fantazii. „Když něco vidíte, zkoušíte, zkoušíte, děláte si poznámky. Hodně pářu,“ popisuje svou práci Lenka. 

Poznámky si dělá značkami pro háčkování, které jsou známé z časopisů. Pro laika je to nesrozumitelná mapa čárek, pavoučků a teček, zkušená pletařka se už vyzná. „Jakmile se do toho člověk dostane, tak se to čte, jako by tam byla písmenka,“ usmívá se Lenka, a ukazuje krátké sloupky, dlouhé sloupky, dvojité sloupky atd.

Spustit audio

Související