O hodinový stroj u sv. Ignáce v Jihlavě se stará patnáctiletý kluk. Podařilo se mu ho po letech rozchodit

16. březen 2022

Hodiny na kostele sv. Ignáce z Loyoly na jihlavském Masarykově náměstí opět po mnoha letech odbíjejí. Postaral se o to teprve patnáctiletý Vojtěch Blažek. 

Vojtěch Blažek je už několik let členem Českého spolku horologického. Ten sdružuje nadšence, kteří se zajímají o historii, vývoj i současnost hodin, hodinek a hodinových strojů. 

Mladý hodinář

„Začal jsem dělat do věžních hodin a viděl jsem, že jsou zaseklé ručičky. Psal jsem, jestli se sem můžu podívat,“ říká žák deváté třídy jihlavské základní školy Vojtěch Blažek. V hodinařině není žádným nováčkem. Už v roce 2019 představil svůj funkční orloj, který postavil ze stavebnice Merkur. „Pak se mi ozval kamarád, který mě dostal do Českého spolku horologického,“ dodává.

Věž kostela sv. Ignáce v Jihlavě, hodinář Vojtěch Blažek

Dnes má Vojtěch klíč od kostela sv. Ignáce a o hodinový stroj se stará. Nejen, že hodiny jdou, ale dokonce už i odbíjejí každou čtvrthodinu. „Docela mě překvapilo, že je tady tak starý stroj,“ říká mladý hodinář s tím, že starší stroj je ze začátku 18. století. 

Vojtěch stroj vyčistil, opravil, a doplnil o některé modernější prvky. „Pomáhal mi kamarád Dominik Máca, jeden z varhaníků, který hraje každou neděli v kostele sv. Jana Křtitele,“ dodává Vojtěch a přiznává, že kdykoli teď jde kolem kostela, dívá se, jestli jdou hodiny dobře.

Zvony

Jihlavané si už také určitě všimli, že od srpna 2021 na svatém Ignácovi odbíjejí zvony. Podle Vojtěcha Blažka odbíjely naposledy před více než 100 lety.  Původní zvony už v kostele nejsou. Nahradily je nové, darované jinými farnostmi. 

„Ocelový zvon slouží k odbíjení čtvrthodin. Další zvon, cimbál, bude sloužit k odbíjení celých hodin,“ ukazuje hodinář. Zatím odbíjejí jen čtvrthodiny, ale Vojtěch doufá, že se brzy podaří přidat i hodinový cimbál.

Spustit audio

Související