Nápoj na zahřátí i na zdraví – medovina
Medovinu si obvykle kupujeme v obchodě nebo u stánku, ale pokud máte vlastní med a máte ho dost, můžete si medovinu uvařit sami. Poradí nám Petr Hladík, který má úly se včelami včely už pěkných pár let. Suroviny jsou jasné, ale potřebujeme také demižon.
„Deset litrů vody a sedm kilo medu svaříme a po celou dobu varu je potřeba sbírat z povrchu pěnu. V ní jsou totiž zbytky bílkoviny a zbytky včel. Když se směs vyvaří a nechá se vychladit, naleje se do demižonu nebo do sudu a přidají se k tomu kvasinky,“ radí včelař.
V nádobě, kterou necháme stát v teple, proběhne bouřlivé kvašení jako u vína. Po několika dnech se medovina stočí do menších sudů, aby byly plné po okraj, zazátkuje se a nechá se dále kvasit až několik měsíců.
Medovina se dá vyrobit i za studena a podle Petra Hladíka si med, který nepřevaříme, navíc zachová všechny svoje vitamíny a medovina se tak může užívat i jako lék: „U medoviny vařené za studena se dá říct, že v ní zůstanou jen ty dobré látky, které projdou kvašením.“ Na druhou stranu je náchylnější na chycení plísně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.