Na zkoumání paleolitu na dně Mohelenské přehrady mají archeologové vždy jen několik hodin

3. září 2021

Práce archeologů není stále tak klidná, jak by se nám laikům zdálo. Při výkopech na dně Mohelenské přehrady zažívají i chvíle plné adrenalinu.

Aby z bláta jinak zatopeného území dostali střípky, kosti a uhlíky staré tisíce let, musí využít několika málo hodin mezi vypuštěním a napuštěním přehrady.

18 tisíc let

„My se teď zaměřujeme na pozůstatky paleolitického obydlí, chýše,“ říká archeolog Jaroslav Bartík. Na dně přehrady Mohelno už brněnští archeologové pracují několik let, a už se jim podařilo odkrýt pozůstatky 18 tisíc let starého obydlí blíž pláži.

Práce je to náročná nejen v tom, že archeologové pracují v náročném bahnitém terénu. Musí ale také bojovat s časem.

Když teče voda do holin, je čas odejít

Přehradu Mohelno upouští a napouští elektrárna každý den, jen několikrát za rok ji ale upustí tak, že se archeologům odkryje dno. Ti pak využívají každé minuty. „Ty odstávky jsou krátkodobé. Dnes jsme začínali v pět hodin ráno, ve dvanáct začnou napouštět,“ říká Jaroslav Bartík s tím, že ještě nějakou chvíli trvá, než voda zaplaví naleziště. „Když už se začíná nalévat voda do holin, je čas jít pryč,“ směje se archeolog.

Archeologové z naleziště odvážejí desítky sáčků se střípky, pazourky, uhlíky, ale i koňskými zuby. Vše jde do laboratoří, kde vědci zkoumají stáří, ale třeba i druhy rostlin, které v té době rostly.

„Uhlíky nějaké máme určené. Tuším borovice, jalovec,“ říká Jaroslav Bartík, který by v blátě dna přehrady nejradši našel kosterní pozůstatky lidí, kteří v té době žili.

Spustit audio

Související