Archeologové si na Karlově náměstí v Třebíči lámou hlavu. Možná odkryli dobový pranýř

22. květen 2021 08:00

Archeologové řeší na třebíčském Karlově náměstí záhadu. Objevili totiž kamenný stůl, který mohl sloužit jako středověký pranýř.

Zbytky středověké obuvi, dýka, pochva na meč nebo dřevěná dětská hračka. To je jenom krátký výčet nálezů objevených archeology při rekonstrukci Karlova náměstí v Třebíči.

Pod povrchem se ale také ukrýval kamenný stůl. Jaký účel kdysi plnil, si odborníci zatím mohou jenom domýšlet.

Drobné předměty

„Našli jsme kus středověké usně, musíme ji zbavit nánosů, nejčastěji to bývá obuv,“ řekl na Karlově náměstí v Třebíči archeolog Aleš Hoch. Podobných drobných předmětů vydalo podzemí třebíčského náměstí více – dřevěnou dětskou káču, pochvu na meč nebo dýku.

Výzkum probíhá formou sond a často s archeologům podaří něco najít. „Jsou tu pozůstatky původního osídlení z 12. a první poloviny 13. století.“ Dřevěné části jsou až nebývale zachovalé. Blízko je totiž řeka a vlhkost zasahuje až pod náměstí.

Pranýř

V jedné ze sond archeology překvapila masivní konstrukce. „Je to taková záhada, zatím neobjasněná věc. Ještě jsme odtud vyndali dva obrovské kameny. Celé to tvořilo takovou plotnu, lavici,“ přemýšlí Aleš Hoch.

„Interpretujeme to jako pranýř, je možné, že se tady koukáme na dobový pranýř, ale taky to může být něco jiného.“ Podle archeologa mohla mít stavba na náměstí zvláštní význam.

Sondy odborníci pro prozkoumání zasypou, drobnější předměty by Třebíč ve spolupráci s muzeem ráda vystavila.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související