Archeologové pod Karlovým náměstím v Třebíči odkrývají trhovou osadu. Pochází z 12. století

Rekonstrukce Karlova náměstí v Třebíči umožnila archeologům nahlédnout do hlubší historie města.

Poslední srpnové nálezy na Karlově náměstí v Třebíči dokonce ukazují na osídlení tohoto místa ve 12. století. Bývala tam trhová osada.

„Podařilo se nám odkrýt dřevohliněnou konstrukci z 12. století,“ říká archeolog Muzea Vysočiny Aleš Hoch. Znamená to, že tyto stavby na tomto místě stály ještě století před vznikem města Třebíče. Nálezy zatím ukazují na hospodářská stavení. Zachovaná dokonce zůstala i část zdi propletené proutím. „Byly tady vrstvy zetlelého hnoje, našli jsme i rukavici nebo malé klíče,“ vyjmenovává archeolog s tím, že zachování nálezů po stovky let pomohla vlhkost půdy díky blízké řece.

Některé trámy byly jedlové

Vzácné nálezy rekonstrukci náměstí nezastaví ani nezmění. Archeologové všechny nalezené střepy, vzorky půdy, dřeva, kostí a další nálezy pečlivě zdokumentují a v laboratořích podrobí dalšímu zkoumání. „Zřejmě nebude možné přesně určit, jací lidé tam žili, a jestli osada patřila klášteru nebo zeměpánovi.“

O tržní funkci osady ale vypovídají i jiné historické doklady. Každopádně mohou archeologové určit druh a stáří dřeva, či časově zařadit nalezenou keramiku. „Něco byla jedle, ty dlouhé kulány,“ ukazuje Aleš Hoch.

Vznikne plán trhové osady

I když v těsné blízkosti naleziště pracují těžké stroje, mají prý archeologové na další odkrývání prvopočátků města ještě nějaký čas. Potom buldozery vše zahrnou.

Vzniknout by měl i plán původní osady. „Její základy, podle toho, co se našlo, samozřejmě. To, co stálo nad zemí, to už je otázka historické rekonstrukce, ale už to není stoprocentní,“ dodává archeolog.

Spustit audio

Související