Na náměstí v Moravských Budějovicích zněl zpěv, hudba i varhany. Základní umělecké školy už posedmé vyrazily do ulic

31. květen 2023

ZUŠ open je akce, kdy žáci základních uměleckých škol na mnoha místech v celé zemi předvedou, co se naučili. Jsou to koncerty, výstavy, sborový zpěv, tanec v ulicích, muzikály, a to všechno je přístupné na veřejných místech každému.

V Moravských Budějovicích se mohli kolemjdoucí zastavit a poslechnout si hudbu i zpěv.

Vystoupení svých žáků v Moravských Budějovicích spokojeně přihlížela i ředitelka tamní Základní umělecké školy Ivana Šotkovská

Ivana Šotkovská považuje ZUŠ open, se kterým přišla Magdalena Kožená, za nápad k nezaplacení: „ZUŠky byly vždycky trochu na okraji základního vzdělávání, a tím, že Magda vymyslela tento program, tak jsme mohli všem dokázat, že žáky umíme vzdělat v uměleckých oborech a začali jsme se zviditelňovat. Je to moje spolužačka, tak ji tímto velmi zdravím,“ září ředitelka moravskobudějovické ZUŠky.  „Vždycky byla tichá a nenápadná, ale mluvily za ni činy, a toto je právě jeden z nich.“

První akcí v Moravských Budějovicích byla vernisáž žáků výtvarného oboru. Výstava celoročních prací bude v městské knihovně přístupná až do září.

Hudební obory se ukázaly v jednom slunném odpoledni na několika místech v centru. Před kostelem hrály dvě studentky na varhany vynesené na ulici. „Upřímně řečeno, je to dnes poprvé,“ usmívá se učitel Jan Kopřiva. Dívky z publika trému nemají, obě už běžně hrávají v kostelích. „Přijde mi to hezké, že lidé uslyší, co se děje v těch ZUŠkách vevnitř,“ říká jedna z varhanic.

Zájem o všechny umělecké obory je stále velký. „Před dvěma lety jsme navýšili kapacitu a opět ji máme plnou, takže jsme velmi rádi. Přičítám to nejen akci ZUŠ open, ale také kvalitní práci našich pedagogů,“ hodnotí ředitelka Ivana Šotkovská s uspokojením.

Spustit audio

Související