Mistrovská replika svatováclavské koruny je vyrobená z pozlaceného stříbra. K vidění je v Červené Řečici

12. září 2024

Na zámku v Červené Řečici se zastavila putovní výstava s názvem České korunovační klenoty na dosah. Kromě klenotů tam je k vidění například i replika roucha Marie Terezie nebo replika Pražského Jezulátka. K tomu samozřejmě přehledné texty s historickými souvislostmi.

Základní soubor českých korunovačních klenotů se skládá ze svatováclavské koruny, žezla a jablka. Originály jsou uzavřené ve Svatovítském chrámu na Pražském hradě.

Veřejnost si je může prohlédout jen ve vzácných případech a je třeba počítat s několikahodinovým čekáním ve frontě.

Existují ale i mistrovské repliky, které jsou k nerozeznání podobné, a jsou součástí putovní výstavy. "Jsou to mistrovské repliky. Zpracovával je pro nás pravděpodobně nejproslulejší český zlatník Jiří Urban," říká majitel výstavy Ondřej Rea.

Zajímavé je, že součástí výstavy jsou repliky jak původních gotických klenotů, tak i klenoty v renezanční úpravě. Originální svatováclavská koruna je vyrobená z dvaadvacetikrátového zlata, a je ozdobená drahokamy nedozírné hodnoty. Replika je z pozlaceného stříbra, kameny nahradilo sklo.

"Museli jsme nechat vysochat kameny, které mají podobnou blyštivost, barvu a tvar," říká Ondřej Rea. Jeho samotného prý překvapila zdobnost zlatého jablka. "Můžete sledovat souboj Davida s Goliášem, jsou tam biblické výjevy."

Výstava bude na zámku Červená Řečice k vidění do 20. listopadu.

Spustit audio