Modré trojúhelníky označují doupné stromy. Upozorňují lesníky, kde nekácet

12. červenec 2023

Ptáci nehnízdí jen v budkách, které jim připravil člověk. V přírodě jsou mnoha druhům bližší otvory ve stromech. Kácením ale takzvané doupné stromy mizí a s nimi i přirození predátoři polních škůdců. Ornitologové z Vysočiny vymysleli systém, jak ptákům pomoci.

"Modrým trojúhelníkem značíme doupné a jinak významné stromy v lesích," říká ornitolog Ivo Hertl. Doupný strom je ten, ve kterém může zahnízdit nějaký živočich, například pták, veverka nebo netopýři. V praxi to vypadá tak, že ornitologové podporovaní Krajem Vysočina vytipovávají v lesích doupné stromy, značí je a vkládají do evidence. "Pokud lesní dělníci k tomu stromu přijdou, tak na první dobrou uvidí, že tady nekácet," říká krajský radní Pavel Hájek. Samozřejmě pokyn nekácet neplatí pro kůrovcem napadené smrky. "Smrky po dohodě s lesníky neznačíme," potvrzuje ornitolog. Značí se ale například i suché stromy nebo jejich torza.

Lesní dělníci mohou také ornitologům pomáhat mapovat druhy ptáků, kteří v doupných stromech hnízdí. Kromě modrého trojúhelníku je totiž na stromě i číslo. "Lesáci nám zavolají, že třeba ve sto osmičce u Rudolce vyletěla ze stromu sova," uvádí příklad ornitolog. Právě sovy jsou zvlášť u polí velmi důležité a žádané. Jsou totiž predátory drobných polních savců. Znamená to, že zemědělcům pomáhají například s hubením hrabošů.

Ornitologové z Vysočiny jsou ve značení doupných stromů průkopníky v rámci celé republiky. Jen v našem kraji je dnes modrým trojúhelníkem označených kolem osmi tisíc doupných stromů. Velmi významnou lokalitou je například oblast kolem vrchu Javořice.

Spustit audio