Místo vysílače bychom tam mohli vrátit zpátky tu velkou jedli

Obec Vysoká znají lidé téměř na celé Vysočině díky lyžování. Na obřím kopci u vesnice je dnes sjezdovka a také vysílač. „Dříve tam stála velká jedle, možná bychom ji tam mohli znovu vysadit,“ říká s úsměvem kronikář Vysoké Martin Vondrák.

Vysoká se dříve jmenovala Hochtann a Němců tam žilo poměrně velké množství. Docela dost jich padlo v I. světové válce, o čemž svědčí pomník uprostřed vesnice. „Každoročně se tam scházeli, dokonce máme fotografie, jak někteří přijeli i na koních, byl tu farář a na své spoluobčany vzpomínali,“ dodává kronikář.

V obci najdeme mnoho skutečně velkých chalup, s vysokými střechami. Byly tam samé větší statky. „Na půdách měli seno pro dobytek, také proto tu byly dvě požární nádrže pro případ ohně a pochopitelně i požární zbrojnice.“

Němci jsou už dávno pryč, občas ale lidé nějaké pozůstatky najdou. „Především při opravách domů, na půdách. Trhá se podlaha, pod ní bývá izolace v podobě obilních plev. A v ní bývají ty poklady. Naposledy někdo takto vytáhl staré ševcovské nářadí i s dětskými botičkami. Byla to krásná práce,“ příběhem uzavírá kronikář Vysoké Martin Vondrák.

Spustit audio