Medová srdíčka
Dnes to bude jednoduché pečení pro radost a pro chvíle, kdy máme chuť na sladké. Upečeme si medová srdíčka, která chutnají po koření a perníku.
Budeme na ně potřebovat půl kila hladké mouky a 140 g moučkového cukru, dvě lžíce medu a dvě vajíčka, 90 g másla a koření.
- 500 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 90 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
Nejprve si prošleháme vajíčka s medem a máslem. Přidáme cukr a znovu prošleháme. Mouku smícháme se lžičkou jedlé sody a postupně přidáváme ke směsi. Přisypeme lžičku skořice, lžičku perníkového koření a prohněteme, aby vzniklo hladké těsto.
Mělo by chvíli odpočívat v ledničce, tak si mezitím připravíme meruňkovou marmeládu na slepování, podložku a vál, protože až bude těsto odpočinuté, vyválíme z něj tenčí placku. Vykrajujeme srdíčka – polovinu vcelku a druhou polovinu s otvorem ve tvaru srdíčka uprostřed. Pokud ale nemáte přesně tahle vykrajovátka, nic se neděje, srdíčka mohou být i celá.
Poklademe na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme při 170 stupních do měkka. Slepíme je marmeládou a můžeme pocukrovat. S láskou pečená jako když je ke kávě najdeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.