Masové balíčky k obědu

Jak už určitě víte, mám ráda oběd, který se dá strčit do trouby a nechat tam, dokud není hotový. Přesně takový recept jsem se nedávno dozvěděla. Potřebujeme to, co k uvaření běžného oběda na jednu porci.

1-2 oloupané brambory
kousek cibule
2 plátky slaniny
1 lžičku kečupu
1 plátek vepřové kýty nebo kotlety

Výhody pečení jednotlivých porcí v alobalu pro velkou rodinu dobře zná Martina Sejkorová. „Tento oběd si můžeme připravit den dopředu, když čekáme návštěvu, tak se jí můžeme věnovat. Balíčky si připravíme předem a pak je stačí jenom upéct. Teď jsme měli návštěvu, bylo nás třináct, tak jsme měli dva plechy po šesti balíčkách,“ usmívá se maminka osmičlenné rodiny.

Vidíte, jak se úspora času hodí. Nejdříve ale musíme přece jen chvíli krájet, porcovat a balíčkovat. „Alobal si lehce pomázneme tukem, nakrájíme na něj plátky brambory, stačí jedna dvě brambory, protože to jídlo je syté. Osolíme, na to dáme nakrájenou cibuli na kolečka nebo půlměsíce a na ni plátky slaniny. Ještě to musíme pokapat kečupem, protože ten je v tom dobrý, ty chutě se tak pěkně prolnou,“ doporučuje Martina, která mívá kečup domácí. „Nakonec položíme naklepanou kýtu nebo kotletu a pečeme.“

Pečeme při teplotě 180 stupňů 45 minut až hodinu. Můžeme ale zkusit i pomalé pečení – sto stupňů a nechat v troubě tři hodiny a na závěr na chvíli přidat teplotu a pořádně dopéct. Každému pak na talíř stačí rozbalit balíček a oběd jako lusk je hotový.

autor: dak