Limetkový dort
Tvarohový dort je velká dobrota – už se u nás dávno vžil název anglický název cheesecake a v cukrárnách a kavárnách najdete nespočet druhů cheesecaků.
Všechny ale mají něco společného – jsou jednoduché a velmi dobré. Kuchař Jan Háha z penzionu Na Louce v Novém Veselí má s dezerty zkušenosti a na teplejší dny doporučuje cheesecake limetkový.
150 g máslových sušenek
70 g másla
450 g zakysané smetany
100 g cukru
Plátková želatina
Šťáva z 3-4 limet
Nastrouhaná kůra z 2 limet (kůru nutno dobře omýt)
Korpus dortu se obvykle dělá ze sušenek máslového typu – světlých nebo čokoládových: „Sušenky si rozdrtíme nebo nameleme na kutru a máslo si rozpustíme. Smícháme dohromady, aby směs měla konzistenci asi jako mokrý písek. Dnem skleničky ji pak natlačíme na dno dortové formy,“ říká kuchař.
Vnitřek dortu se dělává z tvarohu a vyšlehané smetany, ale v této limetkové variantě je hlavní želatina a zakysaná smetana.
„Potom dochutíme zakysanou smetanu cukrem a limetovou šťávou a nastrouhanou limetovou kůrou. Rozpustíme si želatinu ve vodě na sporáku, ale nesmí vařit, pozor. Následně vmícháme želatinu do zakysané smetany, dává se 7 plátků na litr. Nalijeme do dortové formy a necháme nejlépe do druhého dne vychladit. Pak už jen odstraníme dortovou formu a krájíme na porce,“ doporučuje Jan Háha.
Na cheesecake je dobrá i poleva, třeba čokoládová, nebo můžeme dort posypat tmavým kakaem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.