Letní zelenina s bylinkami

Těch pár týdnů v roce, kdy je velké horko, obvykle na žádné velké vaření není chuť, nálada ani energie.

Hlad, alespoň u nás, bohužel ani s horkem nezmizí, a tak došlo na letní recept – posbírat veškerou zeleninu, i nevyužité kousky, které se nacházejí v ledničce ve spodním šuplíku natrhat na záhonku čerstvé bylinky, které jsou v největším rozpuku a přinést si ze spíže olivový olej. Plech vyložit pečicím papírem a pustit se do krájení.

Ingredience
  • 8 větších brambor
  • 4 rajčata
  • 1 cibule
  • kousek pórku
  • 1 červená paprika
  • cuketa
  • kedlubna
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky: bazalka, rozmarýn, tymián, oregano...
  • sůl, pepř

Student Tadeáš Stránecký si často vaří pro sebe, a maso k tomu většinou nepotřebuje: „Já mám velmi rád pečené brambory. Nakrájím si je na měsíčky, hodím je do mísy, zaliju je olivovým olejem a posypu bylinkami. U nás míváme směs italských bylinek, ale když nejsou, tak tam může být rozmarýn, tymián, bazalka, oregano, co člověk najde na zahrádce. Dávám tam pepř a sůl a pak to ještě pokapu trochou citrónu, který tomu dodává takovou příjemnou chuť. V té míse to potom rukama promnu, aby se ty bylinky a všechno ostatní dostaly na každou bramboru. Pak už to jde rovnou na plech, kam ještě přidám trochu čerstvých bylinek. Na druhý plech rovnou hodím různou zeleninu – rajčátka, cuketa, cibule, paprika, pórek, kedlubny, co člověk doma najde, tam to takhle může spotřebovat. Trochu se to poleje olivovým olejem, bylinky, sůl.“

Máme tedy dva plechy s různými ingrediencemi a jdeme k troubě. Jak dostaneme ve stejnou dobu na talíř všechno společně? „Ty brambory jsem tam dával tak o patnáct minut dříve, protože trvají déle. Dohromady – brambory asi 45 minut a ta zelenina 25 minut na 180 stupňů v troubě.“

Takovýto oběd plný chutí vás rozhodně neuspí ani v teplých dnech. Pokud si ho budete chtít ještě vylepšit, posypejte jej strouhaným parmazánem nebo jiným sýrem a na talíř přidejte nějaký chutný dip.

 

autor: dak