Langoše ze zakysané smetany
Co uvařit, abychom potěšili malé i velké strávníky, kteří si rádi občas zobnou něco trochu nezdravého, trochu mastného, trochu hříšného? Poradila nám šikovná kuchařka Lenka Bukáčková: „Z jedné dovolené na Slovensku jsem si přivezla recept na langoše. Na těstu je výborné, že když zbude, dá se uchovat až týden v lednici,“ chválí slovenský recept.
Na těsto potřebujeme:
1kg hladké mouky
600ml mléka (podle potřeby můžeme přidat)
200g zakysané smetany
lžička jedlé sody
kostka droždí
špetka soli
Z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek, poté ho smícháme s moukou, zakysanou smetanou a sodou. Vypracujeme těsto, které necháme kynout.
Těsto se vám bude možná zdát trochu tužší, ale nakonec přece jen krásně vykyne. Velmi dobře se s ním pracuje.
Po vykynutí těsto sázíme na vál bochánky, které necháme ještě asi 10 minut naběhnout. Langoše osmažíme buď na rozpáleném oleji, nebo na sádle z obou stran dozlatova. Kdo raději méně mastné, nechá je okapat na ubrousku.
„My si langoše zdobíme tak, že je potřeme prolisovaným česnekem smíchaným se solí a olejem a posypeme strouhaným sýrem a kečupem,“ radí Lenka Bukáčková.
Kdo chce, přidá ještě trochu kečupu, ale česneková klasika se sýrem úplně stačí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.