Langoše ze zakysané smetany

Co uvařit, abychom potěšili malé i velké strávníky, kteří si rádi občas zobnou něco trochu nezdravého, trochu mastného, trochu hříšného? Poradila nám šikovná kuchařka Lenka Bukáčková: „Z jedné dovolené na Slovensku jsem si přivezla recept na langoše. Na těstu je výborné, že když zbude, dá se uchovat až týden v lednici,“ chválí slovenský recept.

Na těsto potřebujeme:

1kg hladké mouky
600ml mléka (podle potřeby můžeme přidat)
200g zakysané smetany
lžička jedlé sody
kostka droždí
špetka soli

Z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek, poté ho smícháme s moukou, zakysanou smetanou a sodou. Vypracujeme těsto, které necháme kynout.

Těsto se vám bude možná zdát trochu tužší, ale nakonec přece jen krásně vykyne. Velmi dobře se s ním pracuje.

Po vykynutí těsto sázíme na vál bochánky, které necháme ještě asi 10 minut naběhnout. Langoše osmažíme buď na rozpáleném oleji, nebo na sádle z obou stran dozlatova. Kdo raději méně mastné, nechá je okapat na ubrousku.

„My si langoše zdobíme tak, že je potřeme prolisovaným česnekem smíchaným se solí a olejem a posypeme strouhaným sýrem a kečupem,“ radí Lenka Bukáčková.

Kdo chce, přidá ještě trochu kečupu, ale česneková klasika se sýrem úplně stačí.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.