Květáková polévka
Sezóna květáku je v plném proudu a polévka z této univerzální zeleniny by jistě neměla ve vašem jídelníčku chybět. Je relativně lehká a připravíme ji velmi snadno. Potřebujeme samozřejmě květák, bez toho se neobejdeme.
Nejdříve si květák uvaříme do poloměkka. Osolený vývar si necháme, bude tvořit základ budoucí polévky.
V jiném hrnci si na másle připravíme jíšku z mouky, kterou osmažíme do zlatavé barvy. Následně ji zalijeme vývarem z květáku a přidáme několik na kostičky nakrájených brambor. Přidáme kmín a brambory uvaříme.
Nakonec přidáme uvařený květák rozebraný na malé růžičky a nezapomeneme ochutit. Ještě před tím ale můžeme přidat trochu mléka a také rozšlehané vajíčko. Z koření je výborný muškátový oříšek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.