Kuřecí se špenátem a italskou rýží

Zkušený kuchař dobře ví, že jíme i očima. Proto se snaží, aby jídlo na talíři dobře vypadalo. A my si dnes dáme sice jednoduchý oběd, ale s krásnou úpravou.

Kuřecí prsíčka
Smetana
Rýže arborio
Listový špenát
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl

Nejprve si podle návodu lektorky zdravého životního stylu Martiny Sejkorové uvaříme rýži: „Potřebujeme rýži arborio, která je vhodná na rizoto. Potřebuje méně vody než klasická rýže, proto dáme na jeden díl rýže jeden a půl dílu vody.“

Zatímco se rýže vaří, nakrájíme si na kousky kuřecí maso a připravíme si dvě další důležité ingredience – špenátové listy a česnek. „Nakrájíme si na plátky česnek a orestujeme si ho na olivovém oleji tak, aby nezhnědnul, a hned k němu dáme kuřecí maso. Zalijeme vodou a dusíme tak, aby se vydusila všechna voda a maso chytlo pěknou zlatavou barvu.“

„Maso vyndáme a na stejnou pánev přidáme špenátové listy, ne špenátový protlak. Necháme chvilku podusit, než změknou. Je potřeba dochutit česnekem a dosolit. Nakonec znovu smícháme s masem a můžeme přilít trochu smetany.“

A konečně přichází na řadu pěkné servírování: „Když chceme mít pěkné na talíři, tak si z rýže uděláme kopeček s důlkem, do kterého vložíme kuřecí směs. Nahoru můžeme přidat ještě hoblinky parmazánu,“ doporučuje Martina.