Kuřecí se špenátem a italskou rýží
Zkušený kuchař dobře ví, že jíme i očima. Proto se snaží, aby jídlo na talíři dobře vypadalo. A my si dnes dáme sice jednoduchý oběd, ale s krásnou úpravou.
Kuřecí prsíčka
Smetana
Rýže arborio
Listový špenát
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl
Nejprve si podle návodu lektorky zdravého životního stylu Martiny Sejkorové uvaříme rýži: „Potřebujeme rýži arborio, která je vhodná na rizoto. Potřebuje méně vody než klasická rýže, proto dáme na jeden díl rýže jeden a půl dílu vody.“
Zatímco se rýže vaří, nakrájíme si na kousky kuřecí maso a připravíme si dvě další důležité ingredience – špenátové listy a česnek. „Nakrájíme si na plátky česnek a orestujeme si ho na olivovém oleji tak, aby nezhnědnul, a hned k němu dáme kuřecí maso. Zalijeme vodou a dusíme tak, aby se vydusila všechna voda a maso chytlo pěknou zlatavou barvu.“
„Maso vyndáme a na stejnou pánev přidáme špenátové listy, ne špenátový protlak. Necháme chvilku podusit, než změknou. Je potřeba dochutit česnekem a dosolit. Nakonec znovu smícháme s masem a můžeme přilít trochu smetany.“
A konečně přichází na řadu pěkné servírování: „Když chceme mít pěkné na talíři, tak si z rýže uděláme kopeček s důlkem, do kterého vložíme kuřecí směs. Nahoru můžeme přidat ještě hoblinky parmazánu,“ doporučuje Martina.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.