Krtinec musíte zadupat!

Kolem zámku v Náměšti nad Oslavou je devět hektarů parků a zahrad. O to všechno se musí někdo starat, a to i teď v zimě. Ve svazích vrčí pily a ve francouzské zahradě řádí krtek.

Karel Dohnal je na zámku v Náměšti nad Oslavou údržbářem. Když je ale potřeba, pustí se i do zahradničení. Ona takové zámecká zahrada nebo park, to nejsou jen květiny a záhonky. Roste tu spousta trávy, keře kolem cest přerůstají. „Vidíte, že je popadaná spousta haluzek. Tím všichni začínáme na jaře. Zbavit se listí, co zůstalo,“ ukazuje kolem sebe Karel Dohnal. Práci vidí na každém kroku. „Hned potom začíná růst tráva, tak sečeme. Sečeme tak patnáctkrát do roka,“ dodává.

U zámku je anglická i francouzská zahrada a každá potřebuje něco jiného. V té anglické je víc stromů. „Jsou tady rododendrony, které jsou velice krásné a často si je lidé fotí, ptají se na ně,“ říká Karel Dohnal. Francouzská zahrada je zase plná květin. „Tady se to osazuje dvakrát do roka. Poprvé jsou to macešky, potom voskovky, netřesk, různé tvary, hvězdice,“ popisuje.

„Máme tady velkého nepřítele a to je krtek,“ ukazuje Karel Dohnal na asi sedm krtinců v trávě kolem barokní kašny. „To podloží je násep. Je to suť a na ní hlína. Tady se ten krtek vyřádí,“ vysvětluje zahradník s tím, že každý krtinec musí zadupat a udusat kůlem.

Zahrada náměšťského zámku, ilustrační foto

Je doba vegetačního klidu a tak teď, než začnou jarní práce, vrčí kolem zámku pily. Je třeba zařezat stromy a keře. Větve se pak po štěpkování vrátí zpět do parků a zahrad.

Spustit audio