Krevetová omáčka

I dnešní lahůdka bude z degustačního menu únorového Grand restaurant festivalu. Když si lámete hlavu, jak ještě jinak připravit těstoviny, nebo jakou novou omáčku byste strávníkům připravili, mám pro vás nápad. Krevetovou omáčku vaří Jan Vaněk v restauraci Panorama ve Velkém Meziříčí.

Podle jeho návodu se můžeme nechat inspirovat i my: „Zeleninový základ – mrkev, řapíkatý celer a cibuli orestujeme na oleji a pak přidávám protlak. Krevety se oloupou a slupky nechám usušit. Slupky se přidávají do tohoto základu, zaliju zeleninovým vývarem a povařím.“

Oloupané sušené slupky z krevet se vyvaří v zeleninovém vývaru, pak se redukuje a na závěr se zjemní máslem a smetanou a nakonec se našlehá.

Tato omáčka je výborná, jsou ale i jiné možnosti – vezmeme naopak loupané krevety, uvaříme je ve slané vodě a potom nasekáme velmi najemno. Kousky vmícháme do změklého másla a vznikne nám krevetové máslo, se kterým můžeme dále pracovat – například jím na závěr ochutit klasickou smetanovou omáčku.

Krevetová omáčka se hodí na těstoviny, ale používá se i na dochucení masových pokrmů, k rybám nebo k asijským jídlům, jako jsou závitky nebo rýžové nudle.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.