Krém ze zakysané smetany

V rámci jihlavského Restaurant day bude podáván také Capuchino dort

Pro všechny, kdo mají na jaře v plánu nějaké rodinné oslavy, mám tip na krém, kterým lze slepit dort. U nás doma totiž na jaře slavíme několikero narozenin za sebou. I když nejsem žádný zázračný tvůrce, přece jen musím aspoň na některé z nich upéct dort.

A protože máme rádi dorty čokoládové, nechala jsem si s nadšením poradit od mistrové odborného výcviku Střední hotelové školy v Pelhřimově Marie Kratochvílové, jakým krémem takový dort spojit.

Důležité je začít klasickým kakaovým korpusem z másla, vajec, cukru, mouky a kakaa. Pak už si můžeme dovolit sladký vláčný a světlý krém se zakysanou smetanou.

1 vanilkový pudink
3 lžíce cukru
200 g změklého másla
1 zakysaná smetana
Vanilkový cukr podle chuti

„My vyrábíme máslový krém - cukr si vyšleháme s máslem a přidá se pudinkový prášek. Anebo to děláme naopak,“ usmívá se odborná mistrová.

Uvaříme sladký vanilkový pudink, a když vychladne, vmícháme do něj 200 gramů změklého másla. Nakonec přidáme zakysanou smetanu a dosladíme podle chuti. Něco takového se moc hodí především do tmavých dortů.