Krém z pečeného květáku

Květák je skvělá zelenina nejen smažený, jako příloha či základ indických jídel, ale ani polévky si bez něj mnozí z nás nedovedeme představit

Ingredience
  • 1 hlávka květáku
  • 1 cibule
  • 750 - 900 ml vývaru
  • 50 ml olivového oleje
  • tymián
  • česnek
  • sůl
  • smetana

Když si květák před vařením ochutíme a předpečeme, jak radí Matej Papáček ze žďárského bistra Chutě pod lampou, bude nám květákový krém, který pak vznikne, chutnat docela jinak: „Hlávku květáku nakrájíme na malé kousky, rozložíme ji na plech na pečicí papír. Vezmeme olivový olej, rozmixujeme v něm tymián, česnek a sůl, vezmeme mašlovačku a potřeme kousky květáku touto olivovou směsí. Potom dáme do trouby na 180 stupňů a měl by tam být gril, aby nám květák hezky okřupnul. Pečeme zhruba 10- 15 minut, než je část květáku dozlatova, a vyndáme z trouby.

Potom si v hrnci začneme dělat základ na polévku. Cibuli opečeme na zbytku toho olivového oleje, zalejeme vývarem, asi 750 – 900 ml vývaru, ideálně zeleninového. Je lepší ze začátku dát toho vývaru méně, aby krém nebyl příliš řídký, a potom případně dolévat vývar do požadované konzistence. Přidáme květák, rozmixujeme do krému a zalejeme smetanou." 

A jak květákový krém dozdobit? „Můžete přidat krutony, nebo si můžete dát část toho upečeného květáku stranou a těmi polévku posypat, doporučuju ty nejkřupavější kousky.“

autor: dak