Krém do dortů se strouhaným marcipánem

Dnes budeme mlsat. Do Vánoc je sice daleko, ale mlsná, jak víme, nás honí po celý rok. Pokud chcete tajný tip na spojení dortů, nechte si poradit od odbornice! Petra Kovandová, výrobkyně čokoládových pralinek a dortů, má zkušenosti se všelijakými kombinacemi. Co se skutečně osvědčilo, je krém, který spojí dva nebo více dílů korpusu.

Upečeme si dort z klasického nebo čokoládového těsta, po vychladnutí rozřízneme na poloviny nebo třetiny a namažeme krémem. Na ten si pořídíme:

40% smetanu ke šlehání
1 vanilkový lusk
marcipán s vyšším podílem mandlí

Smetanu s hodně procenty tuku, lusk z pravé vanilky a marcipán s vyšším obsahem mandlí – právě ten je pro kvalitu krému zásadní, říká Petra Kovandová: „Vyšleháme šlehačku, dává se tam vanilkový lusk a dochucujeme to strouhaným marcipánem. V tom je to originální, byť je ta náplň světlounká a nadýchaná, vanilková, má světle smetanovou barvu, ale je tam velký podíl mandlí a na chuti je to opravdu znát.“

Marcipán se dělá z mandlí a cukru, takže šlehačku není potřeba přislazovat – a samozřejmě také záleží na tom, jak sladké máte těsto. Vanilka obstará další složku chuti a vy budete s takovýmto krémem originální. Na ozdobení dortu můžete opět použít marcipán, aby doladil krém, který je uvnitř. Tohle tedy na dietu nebude, ale na rodinnou oslavu je to skvělý tip.

autor: dak