Králičí ragú
Tak jsem potřebovala vyndat z mrazáku velkého králíka, který zabíral místo, a pustila jsem se do králičího ragú. Vy si ale vezměte čerstvého, maso je tak vždycky lepší. Začneme tím, že králíka naporcujeme na stehna a hřbet – hrudník a hlavu si raději necháme na polévku.
Potřebujeme následující suroviny:
1 králík
1 cibule
4 stroužky česneku
2 mrkve
1 petržel
50g hub
4 spařená a oloupaná rajčata (nebo rajský protlak)
200ml červeného vína
celý pepř
bobkový list
sůl
olej na smažení
1 lžíce másla
V silnostěnném hrnci rozpálíme olej a králíka ze všech stran posolíme, opepříme a lehce obalíme v mouce. Pak kousky zprudka opečeme na oleji. Asi po pěti minutách přidáme do hrnce nakrájené dvě cibule, petržel, mrkev a 4 stroužky česneku nakrájené na plátky.
Do ragú se přidávají houby – můžete zvolit žampiony, ale hodí se i hlíva ústřičná. Nemělo by chybět koření – celý pepř a bobkový list, někdo má rád ragú i s kapary.
Nakonec přidáme rajský protlak, podlijeme červeným vínem, nebojte se, stačí dvě deci, takže zbytek láhve, například bordó, vám zůstane. Když se odpaří alkohol, přidáme ještě půl litru vývaru a přiklopíme pokličkou. Králíka dusíme do měkka.
Já jsem nakonec vyndala maso z omáčky, tu jsem zjemnila lžící másla a králíka zbavila kostí. Maso jsem vrátila do omáčky a pak jsme si pochutnali na těstovinách a úžasném králičím ragú.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.