Koláč z rebarbory
Na slově rebarbora se učí malé děti „r“. Nám ale jde o to, jestli ji máte na zahrádce, protože právě teď v květnu až do začátku června se sklízejí její řapíky a z nich se dá připravit spousta dobrot. Především výtečný koláč!
Narůžovělá část řapíku je o trošku sladší než zelená část, proto vybírejte spíše růžové až temně rudé řapíky, stonky zlehka prsty oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky. Odborníci doporučují kvůli velké kyselosti nedávat si ji víckrát než dvakrát týdně a je dobré ji kombinovat s jinými sladšími druhy ovoce.
Na koláč vám stačí nakrájené tři silné řapíky rebarbory a jedno menší jablko, které smícháme podle chuti s několika lžícemi třtinového cukru a lžičkou skořice. Nejprve vyrobíme v míse drobenku – dva a půl hrnku polohrubé mouky smícháme s práškem do pečiva a půl hrnkem třtinového cukru. K tomu přidáme půlku másla a prsty uhněteme drobenku, které si jeden hrnek odložíme stranou. Pak do zbytku vmícháme kostku měkkého tvarohu a těsto vložíme na dno vymazané a vysypané formy.
Na těsto patří připravené ovoce s cukrem a skořicí a úplně nakonec koláč posypeme drobenkou. Ve vyhřáté troubě pečeme na 180 stupňů a asi za půl hodiny je hotovo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.