Koláč z rebarbory

Na slově rebarbora se učí malé děti „r“. Nám ale jde o to, jestli ji máte na zahrádce, protože právě teď v květnu až do začátku června se sklízejí její řapíky a z nich se dá připravit spousta dobrot. Především výtečný koláč!

Narůžovělá část řapíku je o trošku sladší než zelená část, proto vybírejte spíše růžové až temně rudé řapíky, stonky zlehka prsty oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky. Odborníci doporučují kvůli velké kyselosti nedávat si ji víckrát než dvakrát týdně a je dobré ji kombinovat s jinými sladšími druhy ovoce.

Na koláč vám stačí nakrájené tři silné řapíky rebarbory a jedno menší jablko, které smícháme podle chuti s několika lžícemi třtinového cukru a lžičkou skořice. Nejprve vyrobíme v míse drobenku – dva a půl hrnku polohrubé mouky smícháme s práškem do pečiva a půl hrnkem třtinového cukru. K tomu přidáme půlku másla a prsty uhněteme drobenku, které si jeden hrnek odložíme stranou. Pak do zbytku vmícháme kostku měkkého tvarohu a těsto vložíme na dno vymazané a vysypané formy.

Na těsto patří připravené ovoce s cukrem a skořicí a úplně nakonec koláč posypeme drobenkou. Ve vyhřáté troubě pečeme na 180 stupňů a asi za půl hodiny je hotovo.

autor: dak