Když někdo donese k opravě židli po babičce, je to pro restaurátora to nej

Říká se, že řemeslo má zlaté dno. Určitě to platí u Josefa a Jana Filipových, kteří stejně jako jejich předkové ve Velkém Meziříčí restaurují nábytek. Jejich rukama prošly i kousky z majetku starých šlechtických rodů.

Kolovrátek po pradědečkovi

"Někdy kolem roku 1890 - 1900 můj praděda začal, tak jsme v tom pokračovali, až jsme se dopracovali sem," říká Josef Filip. Se svým synem restauruje staré židle, stoly a skříně, které stávaly na zámcích, v měšťanských domácnostech, ale třeba i v selských staveních. V jejich dílně je na první pohled poznat, že si váží odkazu předků. "Po pradědečkovi tady máme ten kolovrátek," ukazuje Filip starší na dřevěný ruční vrtáček, který visí na stěně mezi dalšími. Dodnes je funkční. Některé nářadí je dokonce vykládané perletí. Řemeslníci si ho tak sami ozdobili.

Josef Filip se svým synem restauruje staré židle, stoly a skříně, které stávaly na zámcích, v měšťanských domácnostech, ale třeba i v selských staveních

Díky zajímavým zakázkám se Filipovi naučili i věcem, které dosud neznali. Jan Filip je dnes specialistou na ratanové výplety židlí. "Byla to výzva. Naučili jsme se to, a je to," říká. Obnášelo to ale samozřejmě spoustu času, zkoušení, pozorování a trpělivosti. Josef Filip se zase věnuje koženým výplním židlí, které zdobí metodou slepotisku. "Používáme dřevěné šablony, do kterých lisujeme ty kožený sedáky," vysvětluje.

Otec a syn Filipovi restaurovali stovky let starý nábytek z hradů a zámků, mají soukromé zakázky od členů známých šlechtických rodů. "Ale můžu vám říct, když vám obyčejnej člověk přinese nábytek, kterej má po babičce nebo po rodičích, tak to je top, co může člověk udělat," dodává Jan Filip. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.