V nemocnici je čas na přemýšlení, otevírá se cesta k duchovnímu životu, myslí si katolický farář

Nemocniční kaplan má pro pacienty a jejich trápení velký význam. V Novém Městě na Moravě už dlouhá léta funguje evangelický nemocniční kaplan Vojtěch Hrouda, který nabízí podporu v průběhu léčby, psychologickou pomoc na konci života, v obtížné životní situaci nebo pomoc pozůstalým. Křesťané katolického vyznání mohou nově od konce roku 2022 využít služby faráře Sylwestera Jurczaka z nedaleké Fryšavy. K dispozici je jim každé pondělí odpoledne a kdykoli na přání rodiny.

Jak říkají věřící z řad pacientů, možnost prožít si v prostředí nemocnice duchovní podporu, má pro ně veliký význam. „Pro nás katolíky je to taková velká vzpruha. Před operací nebo před nějakým zákrokem si s ním můžete popovídat, člověk dostane velkou energii, tolik se nebojí a bere to lehčeji,“ hodnotí návštěvy katolického nemocničního kaplana na pokojích jedna z pacientek novoměstské nemocnice.

Důležitý je kontakt s druhým člověkem

S sebou nosí kněz krabičku s hostiemi a olej. „Katoličtí věřící mají dar svátostí, takže nabízím svaté přijímání, pomazání nemocných nebo zpověď, a také rozhovor. Lidé si chtějí většinou popovídat, vyřešit problémy, které je trápí. V nemocnici je čas, a prostor, kde člověk přemýšlí nad sebou. Zakouší nemoc, utrpení a možná se ptá po smyslu života a tady se otvírá možná i cesta k duchovnímu životu,“ přemítá Sylwester.

Sám na neurologii před časem ležel. „Faráři totiž nejen slouží mše svaté a modlí se, ale taky opravují fary. Tak já jsem opravoval faru, tahal jsem kameny, a skončil jsem tady na kapačkách. Uviděl jsem, jak tady funguje provoz v nemocnici, a viděl jsem, co člověk prožívá, když je tady sám, jaké myšlenky se mu točí v hlavě, co prožívá. A v tom jsem uviděl smysl své práce, když jsem zjistil, co ti lidé tady potřebují,“ říká farář, který výuku náboženství na Biskupském gymnázium vyměnil za své nové poslání, službu pacientům v novoměstské nemocnici.

Kontakty na oba nemocniční kaplany najdete zde

Spustit audio

Související