Originální kožené doplňky v mnoha barvách vyrábějí manželé Mitanovi už přes 25 let

Chtěli jsme jít svou vlastní cestou, říkají manželé Olga a Pavel Mitanovi z Hluboké, místní části Krucemburku. Už v devadesátých letech se proto pustili do výroby kožených doplňků, které dotvářejí vzory a barvami. Doplnili si potřebné znalosti o kůži a jejím zpracování a přišli s vlastními vzory, tvary i barvami.

„Používáme dva druhy barev – jedny barvy jsou na namalování vzoru přímo na kůži, to se vezme štěteček a normálně jako obrázek se namaluje ten vzor. Potom na dobarvení se používají sedlářská mořidla, což je barva zhruba jako mořidlo na dřevo, ale je víc s domašťujícím přípravkem, aby kůže nevysychala,“ vysvětluje Olga Mitanová. Kůže je hovězí, jen dovnitř peněženek nebo kabelek používají Mitanovi jemnější kůže jako je vepřovice nebo teletina.

V dílně najdeme už hotové pásky různých délek, šířek i barev, stěny zdobí náhrdelníky, spony do drdolu menší i velké, náramky a páry náušnic, každý jiného tvaru i barev. Oblíbené jsou i originální barevné peněženky a kabelky – tenká psaníčka i prostornější kabelky se širokým dnem. Na vytvoření vzorů je potřeba sada nářadí – křivítka, rydla, skalpely, výsečníky a raznice. „Výsečníky vytvoří děrování, raznice mají různé tvary. Slouží nám všechno, co má nějakou zajímavou plochu, hledáme, sbíráme všude možně,“ usmívá se paní Olga.

Zatímco náušnice, které vyrábí, vlastně nenosí, u kabelek, peněženek a pásků je to jinak, říká: "Nosím je já i manžel i oba synové. Manžel dokonce nosí i naši první tašku, kterou jsme vyrobili někdy před pětadvaceti lety. Sice je už dvakrát přešitá, ale pořád ji nosí."

Spustit audio

Související