Karamelový cheesecake s banánem

Cheesecake neboli tvarohový dort nemusíme péct v dortové formě a vlastně jej nemusíme ani péct!

Velmi efektní je příprava tohoto moučníku do malých širších skleniček, třeba od jogurtu. Můžeme pak podávat každou porci zvlášť a vysloužit si obdiv! U tvarohových dortů jsou možné všelijaké kombinace – Eva Macálková z Jemnice si vybrala karamelovou chuť, kterou zkombinovala s banánem – ten totiž taky skvěle chutná, když se nechá na másle zkaramelizovat. Na základ ale budeme potřebovat karamelové sušenky.

250g balení karamelových sušenek

100 g másla

3 – 4 banány

hrst lískových ořechů

800 g krémového sýra (mascarpone, lučina apod.)

Karamelové kondenzované mléko

Trocha cukru (podle chuti)

1 – 1,5 lžičky práškové želatiny

Vespod jsou karamelové sušenky smíchané s máslem a nardcené. Na tom jsou banány nakrájené na plátky osmažené na pánvi z každé strany na másle, aby pěkně zkaramelovaly. Krémový sýr smíchaný s trochou cukru, karamelovým kondenzovaným mlékem a trochou cukru. Na 800 g sýra přidám lžičku a půl až dvě práškové želatiny, kterou přimíchám do sýrové vrstvy, a přidám na sušenky. Nahoře je cheesecake zase ozdobený banánem a karamelizovanými oříšky,“ radí Eva Macálková.

Sušenkový základ doplní krémová vrstva – obojí s příchutí karamelu a banánu, což je velmi chutná kombinace, které sluší také opražené oříšky navrch a zelený lísteček meduňky na ozdobu. Je to úžasné a vydatné občerstvení, tak si nechte chutnat!

autor: dak