Karamelový cheesecake s banánem
Cheesecake neboli tvarohový dort nemusíme péct v dortové formě a vlastně jej nemusíme ani péct!
Velmi efektní je příprava tohoto moučníku do malých širších skleniček, třeba od jogurtu. Můžeme pak podávat každou porci zvlášť a vysloužit si obdiv! U tvarohových dortů jsou možné všelijaké kombinace – Eva Macálková z Jemnice si vybrala karamelovou chuť, kterou zkombinovala s banánem – ten totiž taky skvěle chutná, když se nechá na másle zkaramelizovat. Na základ ale budeme potřebovat karamelové sušenky.
250g balení karamelových sušenek
100 g másla
3 – 4 banány
hrst lískových ořechů
800 g krémového sýra (mascarpone, lučina apod.)
Karamelové kondenzované mléko
Trocha cukru (podle chuti)
1 – 1,5 lžičky práškové želatiny
Vespod jsou karamelové sušenky smíchané s máslem a nardcené. Na tom jsou banány nakrájené na plátky osmažené na pánvi z každé strany na másle, aby pěkně zkaramelovaly. Krémový sýr smíchaný s trochou cukru, karamelovým kondenzovaným mlékem a trochou cukru. Na 800 g sýra přidám lžičku a půl až dvě práškové želatiny, kterou přimíchám do sýrové vrstvy, a přidám na sušenky. Nahoře je cheesecake zase ozdobený banánem a karamelizovanými oříšky,“ radí Eva Macálková.
Sušenkový základ doplní krémová vrstva – obojí s příchutí karamelu a banánu, což je velmi chutná kombinace, které sluší také opražené oříšky navrch a zelený lísteček meduňky na ozdobu. Je to úžasné a vydatné občerstvení, tak si nechte chutnat!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.