Kapr na křenu
Nejlepší jídla jsou jednoduchá, bezpracná a přitom chutná. Když vám nevadí kapr, ze kterého se musí vybírat kosti, tím lépe. Postup nám poradí znalec rybích dobrot Teodor Kalášek z Kališť. „Kapra si naporcujeme na řízky nebo podkovy, které mohou být i menší, než když děláme řízky. Kapra nasolíme a můžeme použít i své oblíbené koření, grilovací nebo na ryby. Teď už jen musíme nastrouhat křen – spoustu křenu,“ směje se.
Vymažeme pekáček máslem, ale Theodor Kalášek radí použít i klasickou remosku, pokud ji máte doma, protože v ní se prý ryba fantasticky zapeče. Na dno poklademe osolené rybí řízky a všechen strouhaný křen na ně nasypeme.
Víme, že křen je neskutečně dobrý a zdravý, ale také opravdu hodně pálí. „Vy se ale nebojte, při pečení je křen cítit, to ano, ale při jídle už nás potom pálit nebude. Kapr bude mít pouze lehce pikantní chuť a dát ochutnat ho můžete i dětem.“
Zapékáme dokud křen nechytne zlatavou barvu, v troubě to trvá přibližně 45 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka