Kančí steaky na grilu
Grilujeme! Je tu sezóna a navíc nám počasí přeje. Vytáhnout gril a pěkně pod ním zatopit můžeme téměř denně. O tom, že grilování je nejrychlejší vaření, mě přesvědčila kolegyně Hanka Marhanová, plná dojmů z úžasně chutných kančích steaků.
Potřebujeme:
plátky kančího masa
sůl
pepř
tymián
Nejprve bychom měli sehnat maso z divočáka – buď znáte myslivce, nebo víte, kde ho prodávají, zkrátka, máte-li zdroj, neváhejte a pořiďte si kus na gril. Maso z kance je obecně tučnější než z vysoké, ale naopak o něco libovější než běžné vepřové. Má tmavší barvu a jemnější strukturu s tukovými žilkami. Na steak se výborně hodí třeba krkovice.
A jak ji ochutit, to už je podle Hanky velice jednoduché: „Rozehřejeme si gril, to je naprosto zásadní. Kančí maso nakrájíme asi na dvoucentimetrové plátky. Osolíme, opepříme a kdo chce, může přidat snítku tymiánu. Samotné steaky dáme na gril, až do půlky změní barvu, steak otočíme a to stejné. Až se barva masa spojí, steak je hotový.“
U steaků určitě platí, že čím méně, tím lépe – steak chutná skvěle a je velmi rychlý, trvá to jen několik minut. Délku celkového vaření si tedy raději plánujte pod toho, jakou přílohu ke steakům zvolíte. „Můžeme si udělat grilované brambory, pečené brambory nebo i bramborovou kaši. Mně ale nejvíc chutná grilovaná zelenina,“ usmívá se Hanka. S bramborami, zeleninou i s chlebem je steak z kance rychlá dobrota na gril.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.