Kachní polévka
Dobrota, která se jen těžko popisuje slovy jinými, než mana nebeská, to je kachní polévka. Zkusit ji uvařit bychom měli alespoň jednou v životě všichni. Existuje na to pár tipů od zkušených kuchařů.
Budeme potřebovat 4 střední mrkve, 4 cibule, paličku česneku, 3 stonky řapíkatého celeru a 1 kachnu. Zeleninu nakrájíme nahrubo, cibuli i se slupkou, i paličku česneku rozkrojíme na půl. Vyskládáme na dno pekáče a nahoru položíme očištěnou kachnu prsy dolů. Přidáme celé nové koření, bobkový list a celý pepř. V troubě vyhřáté na 230 stupňů zapečeme do zlatohněda.
Přibližně po půl hodině vše vyndáme a přesuneme do připraveného velkého hrnce do studené vody. Přivedeme k varu a velmi pozvolna táhneme dvě až tři hodiny. Vývar scedíme a dochutíme koňakem. Maso obereme a natrháme. Polévku podáváme s kachním masem a uvařenou zeleninou nakrájenou škrabkou na brambory na tenké plátky a bylinkovými nudlemi.
Když ale doma budete mít jen nudle obyčejné, určitě to ničemu nevadí, polévka bude i tak úžasná. Jestli na ni budete mít v předvánočním shonu čas a uvaříte ji, nechte si chutnat!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka