Jelení guláš
Není na škodu ochutnat čas od času zvěřinu. Jestli máte zdroj dobrého jeleního masa, tak neváhejte a pořiďte si kousek třeba na guláš.
Šéfkuchař Josef Nováček z Panského domu v Chotěboři říká, že jelení guláš u nich patří k nejoblíbenějším jídlům.
„Vaří se téměř stejně jako jiné guláše. Na vepřovém sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme rajský protlak, který také orestujeme, aby nebyl kyselý, a přidáme sladkou papriku. Tu restujeme jen krátce, aby nezhořkla, a pak zalijeme hovězím vývarem.“
Do něj je podle Josefa Nováčka dobré přidat červené víno a kuličky jalovce v kovovém sítku, abychom je pak nemuseli z guláše lovit po jedné.
Maso si promasírujeme se solí, pepřem a česnekem a toto nakrájené promasírované maso orestujeme v jiném hrnci, aby se zatáhlo a nepustilo šťávu. Maso vložíme do základu, dusíme 2 – 3 hodiny, a poté ho vyndáme. „Na pánvi si připravíme na oleji jíšku, kterou guláš zahustíme. Mouku necháme pořádně provařit, maso vložíme zpátky a můžeme servírovat,“ dodává kuchař.
Aby byl guláš jako z lesa, doporučuje ještě Josef Nováček ozdobit brusinkami. Podáváme nejlépe s karlovarským knedlíkem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.