Jednoduchá omáčka z výpeku

Maso a brambory, maso a těstoviny, zelenina a brambory či maso a knedlíky. Ke všem těmto jídlům obvykle přidáváme na talíř omáčku. Dodá jim na zajímavosti a díky ní nejíme jídlo obyčejné, suché, ale s výraznou chutí. Pokud se nám nechce pouštět do takové té české klasiky, jako je rajská, křenová nebo koprová, máme možnost využít výpek z masa, který zůstal v pekáči nebo na pánvi.

Ingredience
  • výpek z masa
  • cca 200 ml vývaru (nebo vody, vína)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

Tak vznikne univerzální jemná a chutná omáčka, kterou pak můžeme přelít celý chod. Šťáva, kterou pustí maso, se někdy připeče – a to je právě to nejlepší, základ omáčky, takže neumývejte nádobu!!

Naopak k výpeku přidáme trochu vody, ale může to být i bílé nebo červené víno, může to být smetana a samozřejmě i vývar, pokud jej máme v zásobě.

Zahřejeme na mírném ohni tak, aby se výpek rozpustil, a necháme chvíli redukovat. Omáčka postupně zhoustne a my ji můžeme jen dochutit. Tady bude záležet na tom, co nám chutná – buď přidáme kuličky zeleného pepře, nebo plátky žampiónů osmažené na másle, lžičku brusinek a podobně.

Omáčku ale můžeme ponechat i v základní podobě, protože je vynikající i tak. Po odstavení ze sporáku ji ale vždy na závěr zjemníme dvěma lžícemi másla, prošleháme, aby se rozpustilo, a teprve potom podáváme.

autor: dak