Játra se zeleninovou omáčkou

Když mám vařit něco jenom pro sebe, sáhnu po jídle, které ti ostatní doma jíst nechtějí. Prostě vařím to, co vím, že chutná jen mně.

Kolega z redakce Dušan Vrbecký, muž, který velmi rád a dobře vaří, je na tom stejně. Takovým jídlem, které je jen pro něj, jsou játra se zeleninovou omáčkou.

250 g jater

1 cibule

sádlo na smažení

100 g slaniny

3 rajčata

papriky (podle velikosti 1 – 3)

1 rajský protlak

pár kapek sójové omáčky

bylinky – tymián, rozmarýn

sůl až na závěr

„Říkám tomu moje játra, ale to jen z legrace - je to taková rychlovka, když mám chuť na játra, protože doma je nikdo jiný nejí,“ směje se Dušan Vrbecký.

„Taková standardní porce pro jednoho člověka je asi čtvrt kila jater vepřových nebo drůbežích, jaká má kdo rád, dále cibule, slanina paprika, rajčata, protlak a sójová omáčka. Cibuli nakrájím na nudličky, dám na sádlo, a když začne chytat trošku hnědou barvu, tak přidám slaninu na plátky, asi tak deset deka, a nechám ji trošku zatáhnout. Pak už přidám na kostičky nakrájená játra, ta se trochu zatáhnou a do toho pak přijdou rajčata, ideálně zbavená slupek a bubáka uprostřed, která pustí šťávu. Do omáčky ještě patří papriky. Mám rád tenkostěnné, lépe se vaří. Pak rajský protlak, a když už je omáčka téměř hotová, jsou v ní dobré nějaké domácí čerstvé bylinky – nasekat trochu tymiánu a trochu rozmarýnu. Nakonec se tam dá sójová omáčka. Chvíli se to podusí, aby vznikl takový dobrý sos, a k tomu se může cokoli, co má kdo rád,“ usmívá se Dušan. 

Jen zopakuji, že kromě jater budeme potřebovat zeleninu – cibuli, papriku a oloupaná rajčata, rajský protlak a na dochucení sójovou omáčku. Pozor, játra si dosolíme až na talíři. Podáváme podle možností a chuti s rýží, pečivem nebo i s brambory.

autor: dak