Jahodový řez
Komu je líto, že sezóna jahod dávno skončila, proto dnes máme alespoň malou, ale zato velmi dobrou útěchu. I z kompotovaných jahod se dá totiž upéct úžasný moučník, který má jahody už v názvu. Autorka kuchařky Helenčino pečení, paní Helena Vybíralová ho pojmenovala jahodový řez.
Na korpus si vyšleháme 5 vajec a 140 gramů krystalového cukru, vmícháme 100 gramů hladké mouky smíchané se lžící kakaa. Nakonec zlehka zašleháme 3 lžíce oleje a těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů, necháme vychladnout a sloupneme pečící papír.
Na krém slijeme šťávu z kompotovaných jahod, vmícháme do ní jahodový pudinkový prášek a uvaříme pudink. Osladíme ho 60g krystalového cukru a necháme vychladnout. Dále si vyšleháme 300g másla a vmícháme do něj vychladlý pudink, čímž vznikne jemný krém. Do krému nakonec přidáme jahody, které zůstaly z kompotu.
Korpus potřeme jahodovou marmeládou, na ni naskládáme kulaté dětské piškoty namočené v rumu (můžeme trochu zředit vodou) a nakonec potřeme jahodovým krémem. Vrch si ozdobíme podle chuti – ořechy, strouhanou čokoládou nebo tím, co máme rádi.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka