Jahodová bábovka

Začíná nejkrásnější období v roce, dozrávají jahody. Kromě toho, že se dají hodně rychle sníst jen tak, jde uvařit, upéct a namíchat tolik skvělých jídel, že to dnes ani nestihneme a k jahodám se ještě určitě vrátíme. Dnes si zatím dáme rychlou jahodovou bábovku.

Potřebujeme:

200g másla
1 vanilkový cukr
3 vejce
250g hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 lžičky citronové šťávy
jahody (cca 30 ks)

Rozpustíme si dvacet deka másla, přidáme vanilkový cukr a 3 vajíčka a vyšleháme těsto. Po troškách pak přisypáváme čtvrt kila mouky smíchané s práškem do pečiva, pak vmícháme 2 lžičky citronové šťávy. Nakonec do těsta vhodíme přiměřené množství jahod – může jich být třeba třicet, záleží na vás, jak moc je máte rádi.

Těsto je tužší, peče se 50 minut v troubě rozehřáté na 180°C. Až bábovka vychladne, posypeme ji ještě moučkovým cukrem. Dobré jídlo doplníme dobrým pitím, ale prosím, aby si u tohoto receptu děti a dospívající zacpali uši.

250g jahod
1/2 limetky
2-3 lžíce třtinového cukru
100ml vodky

Čerstvé jahody očistíme, hodíme do mixéru a bez přidání vody rozmixujeme. Omytou limetku i s kůrou nakrájíme, promícháme s cukrem a trochu pomačkáme, aby vytekla šťáva. Pak vezmeme šejkr a vhodíme do něj led, jahody, limetku, vodku a trochu cukru. Nalijeme do vyšších sklenic a intenzivně odháníme děti, aby je vůně jahod nenalákala. Ale můžete jim vyrobit nealkoholickou verzi třeba s minerálkou.

autor: dak