Jablečný vločkový koláč
Jestli chcete, aby vám o víkendu strávníci nechodili tajně do spíže na cukroví a neujídali, co má vydržet až do Štědrého dne, nabídněte jim něco jiného, samozřejmě také sladkého. Letošní úroda jablek je bohatá, takže si jich pár - asi kilo - připravte na jablečný koláč.
Dále budeme potřebovat už jen hladkou mouku, cukr, ovesné vločky, rozinky, semínka, oříšky a několik plátků másla.
Jablečný vločkový koláč peče v remosce Blanka Křížová z obecního muzea v Borech. „Nakrájím kilo jablek na malé kostičky, k tomu přidám 150g hladké mouky, 135g ovesných vloček, 100g cukru, ale dávám méně. Smíchám k tomu všelijaká semínka – slunečnice, dýni a oříšky. Žádný tuk, žádné vajíčko, ani prášek nebo kvasnice. Je to sypká hmota, která se nabalí na ty jablíčka. Dám to do remosky a na to pár plátků másla. Moc nám to chutná, je to jako müsli,“ usmívá se.
Druh semínek a ořechů si zvolte sami – slunečnici nebo len, vlašské nebo lískové, kešu a nebo třeba sušené brusinky, to všechno můžete vyzkoušet. Úplně cítím, jak tahle podzimní dobrota voní po jablkách. A že je potřeba ji nakrájet jen na malé kostičky, nebo úzké plátky, na to přijdete asi velmi brzy i sami, pokud koláč vyzkoušíte.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.