Italské risotto

Když vaří muž, jsem nadšená, hlavně proto, že ve svém okolí moc mužských kuchařů nemám. Potkala jsem u stánku se sýry Gran Moravia šikovného mladého kuchaře Štěpána Šimona. Rád vaří a umí skvělé italské risotto. Pokud byste tento chod chtěli vyzkoušet, zapomeňte na obyčejnou dlouhozrnnou rýži. Nutně si musíme koupit speciální rýži na risotto.

300 g kulatozrnné rýže
750 ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
200 ml bílého vína
150 g másla
sýr dle chuti (např. ricotta)

„Připravte si kulatozrnnou rýži, buď arboreo nebo carnarolli, rozpusťte na rendlíku máslo a v něm rýži opražte. Měla by se proplachovat, ale já to nedělám, věřím výrobcům,“ usmívá se kuchař.

„Až bude rýže opražená, zalejte vývarem a nechte vývar odvařit. Vývar pořád přilévejte, ředění je jeden díl rýže a dva díly vývaru. Poté přidejte bílé víno, a když je rýže těsně před změknutí, tak přidejte třeba ricottu. Zjemněte máslem a posypejte parmazánem,“ popisuje Štěpán nejjednodušší variantu pouze se sýrem.

Risotto si však můžete uvařit i s houbami, zeleninou nebo masem. Ruce vás ale budou asi trošku bolet u každé varianty, risotto se zkrátka míchá a míchá.

„Připravíme si kousky kuřecího masa, a když je rýže opražená, tak k rýži přidáme maso, zeleninu, trochu orestujeme a teprve potom zaléváme vývarem. Musí se to míchat, nesmí se to podcenit, aby to bylo pěkně krémové, takže je to dvacet minut míchání,“ dodává Štěpán Šimon.

Risotto se s masem může smíchat už při vaření, nebo podávat jako příloha s tím, že si maso podle své chuti připravíme bokem – například vepřovou panenku s houbovou omáčkou.

Až se italské risotto stane součástí vašeho jídelníčku, uvidíte, že si na to naše obyčejné české ani nevzpomenete.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.