Hrnkové knedlíky po babičce
Recepty, které máme po babičkách, pokud byly dobrými kuchařkami, jsou často takovým malým rodinným pokladem.
O to je hezčí, když se s námi někdo o takový rodinný poklad podělí. Moje kolegyně Irena Šarounová nemá s prozrazením žádný problém, a tak si můžeme vyzkoušet její recept, který doma běžně dosud dělá.
6 rohlíků
6 vajec
3 hrnky mléka
hrubá mouka
špetka soli
„Moje babička dělávala hrnkové knedlíky, a protože mě v dětství cepovala, tak mě je naučila. Důležité je, že nejlepší jsou na to klasické snídaňové čtvrtlitrové hrnky a babička je měla s ulomenými oušky, aby se jich do hrnce vešlo víc,“ prozrazuje Irena Šarounová.
Když strčím porcelánový hrníček do vařící vody a nechám ho tam, nepraskne? „Babiččiny hrnky nepraskly a ani ty moje ne, i když ouška jsem jim nelámala. Vydrží to,“ směje se Irena a pokračuje s postupem přípravy.
„Ty hrnky je třeba pořádně vymazat, aby se knedlík dobře vyklopil a babička vymazávala sádlem nebo máslem. Těsto je jednoduché – rohlíky, mléko, hrubá mouka, vejce sůl, někdo může přidat petrželku nebo slaninu, ale my zůstaneme u základu. Žloutky, mléko, sůl, hrubá mouka – to bude takové řídké těstíčko, do toho přidáme rohlíky nakrájené na kostičky a celé se to potom lehoučce zadělá sněhem z bílků.“
„Těsto se plní se do dvou třetin hrníčků, voda v hrnci se mezitím nechá vařit do čtvrtiny až třetiny hrnků. Přikryje se to pokličkou a ono to krásně vyskočí, pak se vyklopí a nakrájí na kolečka. Jsou ideální k rajské nebo koprové omáčce a my jsme měli nejraději ta promaštěná dna.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.