Hrnkové knedlíky po babičce

Recepty, které máme po babičkách, pokud byly dobrými kuchařkami, jsou často takovým malým rodinným pokladem.

O to je hezčí, když se s námi někdo o takový rodinný poklad podělí. Moje kolegyně Irena Šarounová nemá s prozrazením žádný problém, a tak si můžeme vyzkoušet její recept, který doma běžně dosud dělá.

6 rohlíků

6 vajec

3 hrnky mléka

hrubá mouka

špetka soli

„Moje babička dělávala hrnkové knedlíky, a protože mě v dětství cepovala, tak mě je naučila. Důležité je, že nejlepší jsou na to klasické snídaňové čtvrtlitrové hrnky a babička je měla s ulomenými oušky, aby se jich do hrnce vešlo víc,“ prozrazuje Irena Šarounová.

Když strčím porcelánový hrníček do vařící vody a nechám ho tam, nepraskne? „Babiččiny hrnky nepraskly a ani ty moje ne, i když ouška jsem jim nelámala. Vydrží to,“ směje se Irena a pokračuje s postupem přípravy.

„Ty hrnky je třeba pořádně vymazat, aby se knedlík dobře vyklopil a babička vymazávala sádlem nebo máslem. Těsto je jednoduché – rohlíky, mléko, hrubá mouka, vejce sůl, někdo může přidat petrželku nebo slaninu, ale my zůstaneme u základu. Žloutky, mléko, sůl, hrubá mouka – to bude takové řídké těstíčko, do toho přidáme rohlíky nakrájené na kostičky a celé se to potom lehoučce zadělá sněhem z bílků.“

„Těsto se plní se do dvou třetin hrníčků, voda v hrnci se mezitím nechá vařit do čtvrtiny až třetiny hrnků. Přikryje se to pokličkou a ono to krásně vyskočí, pak se vyklopí a nakrájí na kolečka. Jsou ideální k rajské nebo koprové omáčce a my jsme měli nejraději ta promaštěná dna.“

autor: dak