Hráč na harfu dokáže rozeznít 141 tónů

1. červenec 2015

Klasická koncertní harfa je velký a těžký nástroj, který při prvním pohledu mnohdy překvapí: „Mě zajímá názor lidí, kteří přijdou na koncert a vidí harfu poprvé. Kolikrát se podiví, protože čekají, že harfa bude ještě větší,“ říká naše nejlepší harfistka Jana Boušková. Ty největší koncertní nástroje měří 190 cm a váží kolem 45 kilogramů, přesto se nedají příliš dobře uchopit. Mohou pomocí speciálního dvoukolového držáku cestovat, dokonce i po schodech.

Každý harfista si ale musí koupit velké auto. „Buď si musíme vzít do obchodu metr, nebo dokonce celou harfu, abychom vyzkoušeli, jestli se nám nástroj do auta vejde,“ říká profesorka pražské AMU i Bruselské královské konzervatoře.

Harfa má 47 strun, ale každá může pomocí pedálu ještě dvakrát změnit výšku tónu, který vyluzuje. Pedálů je na rozdíl od klavíru sedm, každý pro jeden tón základní stupnice. Celkem tedy dokáže muzikant rozeznít 141 královsky znějících tónů. Zkoordinovat práci nohou na pedály a prstů při drnkání na struny ovšem není lehké, vyžaduje to práci celého těla.

Každá harfa může být jinak barevná, jinak zdobená, z různých materiálů, ale její kvalitu určuje především ozvučná deska, ve které se tóny tvoří. Na rozdíl od klavírů si harfu může naladit každý harfista sám. „Nemáme ladiče, máme ladičky,“ směje se Jana Boušková. Protože jsou harfy velmi citlivé na změny teplot, v některých prostředích je ladění nutné i uprostřed koncertu.

Harfa je nástroj, který existuje v mnoha variantách. V té klasické verzi se pro děti vyrábějí menší harfy i harfičky pro úplně malé dětské paže. V Číně se například hraje na harfu, která má zcela jiný tvar a stojí na čtyřech nohách jako stolek. Mezi folkovými muzikanty je oblíbená harfa keltská a z těch středověkých známe harfy gotické či románské. „Harfy renesanční sice nemají pedály, ale zato mají tři řady strun, muzikant musí zvládnout všechno svými prsty,“ vysvětluje Jana Boušková.

Kdo si tedy myslí, že na harfu se hraje jen vážná hudba, ten by se divil. I podle naší přední harfistky jde na tento královský nástroj zahrát úplně všechno. Orientální tóny, jazzové standardy, ale i populární písničky od Stinga nebo skupiny Queen.

Harfistka Jana Boušková
autor: dak
Spustit audio