V želetavském Starém hradě nocovala šlechta na cestách mezi Prahou a Vídní

12. červenec 2017

V Želetavě na Třebíčsku je objekt, kterému se říká Starý hrad. Jeho historie sahá až do poloviny čtrnáctého století. Časem se měnil a jeho hospodářská část sloužila dlouhá léta jako pivovar. Posledních padesát let však už jen chátral. Dnes má památka majitele, který ji chce opravit.

Josef Vašina zdědil areál Starého hradu po svém otci a převzal od něj také touhu dát památce podobu, jakou si zaslouží. Jako klasický hrad dnes určitě objekt nevypadá. Název má prý ale historické kořeny. „V minulosti tady nějaký hrad asi byl. V listinách, co jsme našli, tak tam bylo Starý hrad uvedeno. Spíš to ale vypadá, ta první budova, jako malý zámeček, a vzadu ta hospodářská část,“ říká majitel. Pivovar tu fungoval do začátku padesátých let, potom tu hospodařil podnik zemědělského zásobování. „Ti tady skladovali chemii. My jsme ještě zlikvidovali poslední zbytky zamořených podlah,“ dodává Josef Vašina. Teď mají budovy i opravené střechy a zastavila se tak další devastace.

V podlahách budou průhledy na základy původní budovy

Zajímavou historii má za sebou budova v čele areálu. V horním patře kdysi nocovala šlechta na svých cestách mezi Prahou a Vídní. Průzkumy v přízemí odkryly základy původních zdí, které dokazují, jak se dům měnil podle potřeb jeho majitelů. Josef Vašina chce zbytky zdí zakonzervovat a zakrýt je okny – průhledy. Opravy postupují pomalu a tak jsou vidět mnohé kontrasty. Naproti historickým kamenným zárubním jsou moderní plechové, v patře jsou zdi pokryté kachlíky a jednotlivé místnosti vypovídají o svém posledním účelu. Ještě před deseti lety sloužily jako sociální byty.

Starý hrad zažil i první výslechy po událostech v Babicích

Přízemí budovy sloužilo jako četnická stanice, později služebna Veřejné bezpečnosti. Ta byla svého času svědkem událostí v nedalekých Babicích. „Když tehdy byly ty zátahy, tak tady se odehrávaly první výslechy,“ říká Josef Vašina a ukazuje do místnosti s klenbami. Podlahy jsou tu všude porostlé zeleným mechem. „Ta příroda si rychle pomáhá, musí se rychle pracovat,“ směje se majitel a odhaduje, že ho čeká práce na dobrých dvacet let.

Spustit audio