Francouzský čokoládový dort
Ten nejlepší čokoládový dort, jaký můžete vyzkoušet, je podle francouzského receptu na gateau chocolat. Budeme potřebovat dvě vajíčka, jeden bílý jogurt, 150 gramů polohrubé mouky, 130 gramů cukru krupice, 1/3 prášku do pečiva, trochu oleje a 200 gramů hořké čokolády.
Znalkyně francouzské kuchyně Eva Petrů Mikulíková radí nejprve smíchat vajíčka s cukrem, přidáváme mouku, kypřící prášek, jogurt a olej. „Mezitím si rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni a opatrně vmícháváme do směsi. Těsto vlijeme do máslem vymazané dortové formy,“ vysvětluje paní Eva.
Pozor na to, jak velkou dortovou nebo koláčovou formu si vyberete. Řídí se tím totiž doba pečení. Nižší koláčové formě stačí 20 – 30 minut, vysoký dort se peče téměř hodinu. Troubu vyhříváme na 180 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.