Formy na vytlačované perníky jsou vyřezané z tvrdého dřeva. Nejlepší je ořech

Největší audioportál na českém internetu

Petr Chlubna, řezbář | Foto: Irena Šarounová, Český rozhlas

Staří perníkáři tvarovali perníky tak, že těsto vtlačovali do dřevěných forem. My jsme objevili řezbáře, který tyto formy vyrábí.

Perník patří k tradičnímu pečivu, které se u nás peče už od čtrnáctého století, a ze sedmnáctého století pocházejí nejstarší české dřevěné formy.

A i když je to neuvěřitelné, vznikají nové formy na vytlačovaný perník i dnes, několik stovek let poté. Vyrábí je řezbář Petr Chlubna z Jaroměřic nad Rokytnou.

Petr Chlubna se vyučil truhlařině a řezbařit začal koncem devadesátých let. "Já jsem začal vyřezávat původně různý řeby na starožitné skříně, postupně pak náboženská témata, kříže," říká řezbář s tím, že k výrobě forem na perníky ho přivedla manželka. "Na těch trzích, že by to bylo jako protipól těch křížů," dodává. Pečení vytlačovaných perníků tradiční metodou je náročná práce. Těsto je totiž jen z mouky a medu a vtlačit ho do formy vyžaduje sílu a praxi. Přesto má dodnes tento způsob výroby své kouzlo.

Vyřezat formu na perník není snadné. Řezbář totiž musí vyrobit negativní reliéf, a to vyžaduje dávku představivosti a dobrý zrak. Aby bylo možné natlačené těsto vyklopit, musí být dřevo hladké, bez třísek, a ideálně se samými oblými tvary. K tomu se hodí tvrdé dřevo. Podle Petra Chlubny je nejlepší ořech a dřevo ovocných stromů. "Ten reliéf aby vynikl, a daly se tam dělat i drobné detaily, tak to tvrdé listnaté dřevo je ideální," říká.

Nejtradičnějším tvarem formy je určitě srdce. Petr Chlubna ale vyřezává desítky dalších vzorů od těch tradičních, po modernější. Mezi formami tak najdeme například i otvírák na pivo, větrný mlýn nebo vánočního soba. Kromě perníkových forem vyrábí i dřevěná tiskátka na sušenky nebo formy na máslo. Žádná z forem není ničím impregnovaná. "Dřevo by nemělo být od silnice, věřím, že do toho perníku by to přešlo. Impregnuje se tím perníkem," dodává. 

Související