Flambované palačinky
Když jsem poprvé viděla hořící rum na flambovaných banánech, hrozně jsem se lekla, že něco chytne. Pozdější skvělá chuť banánů na másle s rumem ovšem všechny strachy zažene. Flambované palačinky, které jsem ochutnala na žďárské Střední škole gastronomické, jsou zrovna tak nezapomenutelné.
Jestli si je chcete vyzkoušet doma, potřebujete si předem nasmažit hromadu klasických tenkých palačinek. Těsto známe.
½ litru mléka
15 lžic hladké mouky
špetka soli
1 vajíčko
Koktejl na palačinky
2 plátky másla
2 lžíce cukru
400 ml pomerančového džusu
Kapka likéru
2 ml silného alkoholu 40 % (např. Captain Morgan)
Teď potřebujeme dvě pánve. V jedné z nich budeme palačinky koupat, říká studentka nástavby Nikola Hudečková: „Uděláme si karamel z cukru a másla a smícháme koktejl ještě s pomerančovým džusem a likérem, a v tomto koktejlu se palačinky vykoupají.“
Na druhé pánvi budou palačinky hořet, a aby chytly, potřebujeme pořádně silný alkohol: „Rozpálí se druhá pánev, na kterou dáme rozpustit máslo a do ní přeložíme palačinky namočené v koktejlu. Potom tu rozpálenou pánev zalijeme alkoholem, který ale musí mít více než 40 %, aby palačinky chytly. Zapálíme buď sirkou, nebo když máte plynový hořák, stačí pánev naklonit a oheň se do pánve dostane sám,“ vysvětluje studentka.
Alkohol vyhoří, podívaná je to skvělá, ale chuť v palačinkách po něm zůstane. Nakonec ještě ozdobit a dezert je hotový: „Zdobíme šlehačkou, oříšky nebo třeba ovocem, každému co mu chutná,“ uzavírá Nikola. Ohně se nebojte, když dáte alkoholu jen trošku, nemůže se nic stát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.