Fazolový guláš s klobásou

Luštěniny u nás doma nikdo moc nechce, ostatně ve školních jídelnách jich mají děti dost, tak si občas uvařím něco v týdnu jen pro sebe. Například fazolový guláš a to je dobrota!

400 g fazole červené i bílé

2 klobásy

100 g cibule

Stroužek česneku

Sůl, směs pepřů

sádlo

paprika mletá sladká

provensálské bylinky bobkový list kmín

rajčata, kousek papriky

Jen bývá občas problém vzpomenout si den předem namočit fazole do vody, aby změkly. Líbí se mi barevné kombinace, takže si dám namočit dohromady velké červené a menší bílé fazole asi 40 dkg.

Druhý den je dáme vařit s trochou provensálského koření, bobkovým listem a trochou kmínu. Když jsou téměř hotové, což trvá asi hodinu, stáhneme z ohně a vyndáme bobkový list.

Mezitím si na pánvi osmahneme cibulku, a přidáme na kolečka nakrájené dvě klobásy. K tomu stroužek česneku mletou sladkou papriku a zalijeme trochou vody z fazolí.

Dochutíme solí, pepřem a můžeme přidat nakrájené rajče a kousek červené nebo zelené papriky. Chvilku podusíme a smícháme s fazolemi.

Dohromady bude guláš možná chtít ještě trochu dovařit, ale pak už můžeme podávat s chlebem a já si přidám i čerstvou zeleninu. ​

autor: dak