Fazolový guláš s klobásou
Luštěniny u nás doma nikdo moc nechce, ostatně ve školních jídelnách jich mají děti dost, tak si občas uvařím něco v týdnu jen pro sebe. Například fazolový guláš a to je dobrota!
400 g fazole červené i bílé
2 klobásy
100 g cibule
Stroužek česneku
Sůl, směs pepřů
sádlo
paprika mletá sladká
provensálské bylinky bobkový list kmín
rajčata, kousek papriky
Jen bývá občas problém vzpomenout si den předem namočit fazole do vody, aby změkly. Líbí se mi barevné kombinace, takže si dám namočit dohromady velké červené a menší bílé fazole asi 40 dkg.
Druhý den je dáme vařit s trochou provensálského koření, bobkovým listem a trochou kmínu. Když jsou téměř hotové, což trvá asi hodinu, stáhneme z ohně a vyndáme bobkový list.
Mezitím si na pánvi osmahneme cibulku, a přidáme na kolečka nakrájené dvě klobásy. K tomu stroužek česneku mletou sladkou papriku a zalijeme trochou vody z fazolí.
Dochutíme solí, pepřem a můžeme přidat nakrájené rajče a kousek červené nebo zelené papriky. Chvilku podusíme a smícháme s fazolemi.
Dohromady bude guláš možná chtít ještě trochu dovařit, ale pak už můžeme podávat s chlebem a já si přidám i čerstvou zeleninu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka