Eintopf – oběd z jednoho hrnce

Nejraději mám vaření jednoduché, které nedá moc práce. Třeba takový eintopf, tedy jídlo z jednoho hrnce určitě patří k oblíbeným i u ostatních kuchařů.

Základem je maso, brambory, zelenina a koření, které dodá chuť. Mám tip na vepřový eintopf, kam použijeme půl kila vepřové plece, 20 deka slaniny, 600 gramů brambor a také mrkev, celer, cibuli, zelí a červenou řepu.

Ingredience
  • 500 g vepřové plece
  • 200 g anglicjké slaniny
  • 600 g   brambor
  • 3 cibule
  • 200 g celeru
  • 3 mrkve
  • 3 menší červené řepy (případně plechovka červených fazolí)
  • 500 g kysaného zelí (nemusí být)
  • 1 l vývaru
  • jalovec
  • hřebíček
  • bobkový list
  • sůl, pepř

Nejprve si oloupeme a nakrájíme brambory, mrkev a celer na kostky, 3 cibule a 3 menší červené řepy na kolečka. Pokud vám řepa nesedí, můžete ji vyměnit za plechovku červených scezených fazolí. Půlkilové balení kysaného zelí propláchneme a necháme okapat. Na kostky nakrájíme i vepřové maso a anglickou slaninu, a jdeme na vaření!

Teď to jde ráz na ráz – ve vysokém hrnci rozpálíme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme maso i slaninu a pak přidáme všechno ostatní. Opékáme, mícháme a okořeníme kuličkami jalovce, hřebíčkem a bobkovým listem. Samozřejmě osolíme, opepříme a zalijeme litrem zeleninového vývaru. Přikryjeme pokličkou a necháme vařit do změknutí, což je přibližně hodina.

Hotový hustý eintopf můžeme jíst s chlebem, ale také klidně samotný, protože v tomhle hrnci je opravdu úplně všechno.

autor: dak