Dýňový koláč

Dozrály dýně a někteří domácí pěstitelé mají letos nevídanou úrodu. Pokud k nim patříte a lámete si hlavu, co všechno jde s dýněmi v kuchyni provést, dám vám pár tipů. Dozvěděla jsem se je od šikovné neslyšící pekařky Zdenky Palátové z Třebíčského sdružení Vrátka.

Nejprve mě ujistila, že z dýně nemusíme vařit jen polévku a pak přidala recept na sladký koláč. Těsto do kruhové formy vyrobíme, jaké máme rádi, vynikající je máslové, a pak už se můžeme pustit do dýňové náplně.

1 dýně Hokkaidó nebo obyčejná
cukr
skořice
muškátový oříšek
ořechy podle chuti
ostružiny, maliny

„Dýni pokrájíme, pokud je to Hokkaidó, tak můžeme i se slupkou, velké dýně goliášky oloupeme a použijeme pouze dužinu. Pokrájíme na kousky a rozvaříme na pyré, podobně jako se dělá jablečné pyré. Trochu ho dosladíme, přidáme skořici a muškátový oříšek a rozetřeme pyré na koláčové těsto. Nahoru nalámeme nebo nastrouháme oříšky,“ radí Zdenka.

Protože se touto dobou dají ještě sklízet i nějaké zahradní plody, například maliny nebo ostružiny, můžeme je přidat. Koláč zapečeme do zlatova a máme ke kávě výbornou sladkou pochoutku.

autor: dak